HASI ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

(komplex hasi és kismedencei ultrahang):

hasi ultrahang vizsgálat non-invazív, fájdalom mentes szűrővizsgálat, mely alkalmas a máj és epehólyag betegségeinek, a hasnyálmirigy, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek diagnózisára.

A hasi ultrahang vizsgálat non-invazív, fájdalom mentes szűrővizsgálat, mely alkalmas a máj és epehólyag betegségeinek, a hasnyálmirigy, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek diagnózisára. Rendszerint hasi fájdalmak okát keressük vele. Ezen felül a hasi ultrahang vizsgálattal különböző szervek megnagyobbodása is detektálható. Továbbá daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a hasi ultrahang segítségével. A hasi ultrahang diagnosztika során a hasüregi és a kismedencei szerveket vizsgáljuk, elsősorban a májat, az epét, a hasnyálmirigyet, a veséket, a lépet, és a kismedencét.

Az ultrahang veszélytelen, fájdalmatlan és korlátlan számban ismételhető vizsgálat. Az ultrahangot szűrővizsgálatnak is ajánljuk melyet évente egy alkalommal célszerű elvégeztetni!

Az ultrahang vizsgálat során páciensünk bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be. A vizsgálófejet ráhelyezzük a has bőrére, és a vizsgálófejet mozgatva próbálunk képet alkotni a különböző szervekről. A hasi ultrahang vizsgálat, akkor sikeres, ha a páciensnek üres a gyomra., lehetőség szerint 4-6 órás étkezésmentes időszak után. Ezért klinikánkon a hasi ultrahang vizsgálatot megbeszélt időpontban végezzük, nem kell pácienseinknek naphosszat éhezniük, mire sorra kerülnek.

Pajzsmirigy, nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

Vizsgáljuk a pajzsmirigy, alakját, szerkezetét, nagyságát, bennük lévő esetleges göböket, cystákat vagy daganatos elváltozásokat, továbbá az erre előforduló nyaki nyirokcsomókat. Gyakori gyógyszeresen kezelhető megbetegedés főleg nőknél a göbös struma, melynek elsődleges vizsgáló módszere a pajzsmirigy ultrahang.

NYAKI EREK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

Nyaki erek doppler ultrahangos vizsgálatánál a nyaki ütőereket (carotis és vertebralis rendszert) tekintjük ultrahangosan át. Az egyik legfontosabb doppler ultrahangos szűrő jellegű vizsgálat a nyaki verőerek szűkületének és falának ellenőrzése, mely jól jellemzi az érelmeszesedés illetve az érszűkület állapotát.

Az érfalon keletkezhetnek lágy, vagy meszes felrakódások (plakkok), melyek akár szűkületet, súlyosabb esetben érelzáródást is okozhatnak. Ezek tünetei lehetnek szédülés, fejfájás, hirtelen fellépő időszakos látásvesztés, felső végtagi zsibbadás. Indokolt lehet a nyaki doppler ultrahang vizsgálat szédüléses panaszoknál, magas vérnyomásnál, felső végtagi zsibbadásnál, gyakori fejfájásnál.

Érelmeszesedésből származó szűkület (mértékétől függően) sokáig panaszmentes, ezért fontos a korai felismerés és kezelés, illetve a már kialakult szűkület nyomon követése. Ha a szűkület mértéke eléri a 75%-ot, műtéti kezelés indikációja áll fenn.

ALSÓ VÉGTAGOK VÉNÁS DOPPLER ULTRAHANG VIZSGÁLATA

Mindenképpen indokolt az ultrahang vizsgálat hirtelen kialakult, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén. Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges módszer az ultrahang vizsgálat, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom.

Akkor is előfordulhat az alsó végtagokban trombózis, ha ennek klinikai jelei hiányoznak, melynek súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus. Az artériás (verőér) szakaszon a színes Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét tudja jól megítélni. A vénás szakaszon a trombózis jelenlétének gyors és biztos kimutatásában van nagy jelentősége. Az alsó végtagok vénás doppler ultrahang vizsgálatával megítélhetők továbbá a visszértágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is. Továbbá ultrahang vizsgálatokat végezhetünk vénabillentyűk működésének megítélése céljából, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén.

LÁGYRÉSZ ÉS HERE ULTRAHANG VIZSGÁLAT

A hónalj, mellkasfal, hasfal, comb, lágyék és izmok elváltozásainak kimutatására használjuk. Segítségével elkülöníthetők a nyirokcsomók, lágyrész daganatok és sérülések. A lágyrész és izom ultrahang vizsgálat során a lágyrészeket bőr alatt tapintható csomókat, hasfal, mellkasfal, comb, lágyék felületes elváltozásait és izmok szerkezeti eltéréseit tisztázzuk. A hereállomány gyulladásainak, daganatainak, artériás keringés esetleges sérülésének diagnosztizálására ideális az ultrahang vizsgálat. E mellett a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék felszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) ultrahang vizsgálata is megtörténik. A lágyrész ultrahang vizsgálat fájdalommentes.