Epekövek

Epekövesség és epegörcs

Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Az epekövek lehetnek koleszterin (80 százalékban) és bilirubin (20 százalákban) alkotta epekövek.

Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Gyakrabban fordul elő az epekő a nők körében, kockázati tényezőt jelent az epekő képződésre az elhízás, a magas vérzsír értékek, a terhesség és a szoptatás időszaka, valamint a drasztikus fogyókúra.

Az epekövek lehetnek koleszterin (80 százalékban) és bilirubin (20 százalékban) alkotta epekövek. Míg előbbiek az epében túltelítetté váló cholesterin kicsapódása révén jönnek létre, utóbbiak a fokozott vérfestéklebomlás során képződhetnek.
Az epe körülbelül 80 százalékát víz alkotja, ebben oldva cholesterin, epesavak és foszfolipidek találhatók 5-70-25 százalékos arányban. Ha ezen arányok eltolódnak, az epe cholesterinre túltelítetté válik és megindulhat a epekőképződés.
A hasi ultrahang vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó.
A fennmaradó epeköves betegek 25 százalékban a következő jellegzetes epés panaszokat várhatjuk:
• epegörcs (epecolica): felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a bal lapockába vagy a jobb vállba sugározhat; típusosan zsíros étkezés után fél órával jelentkezik és órákig is eltarthat,
• hányinger, epés hányás kísérheti
• nem típusos panaszok: felhasi teltségérzés, puffadás, bizonyos nehezebb (hagyma, paprika) vagy zsírosabb ételek fogyasztása után jelentkező epés tünetek.
Az epehólyag kövesség lehetséges szövődményei közé tartozik az epehólyag-gyulladás (láz, napokig tartó epegörcs, májfunkciós zavarok), illetve az epeúti kövesség (epegörcs, obstrukciós icterus: elzáródásos sárgaság), és az epekő okozta hasnyálmirigy-gyulladás – biliaris akut pankratitis (sárgaság, láz,erős, állandó felhasi fájdalom, laboreltérések és hasnyálmirigy enzim emelkedése).