epehólyag és epeúti gyulladás sematikus ábrája

Epehólyag és epeúti gyulladás

Az epehólyag és epeúti gyulladás az epe falának heveny gyulladása, mely általában epekövesség talaján alakul ki. Létrejöttében a kő okozta epe elfolyási zavar és epepangás áll.

Az epepangás falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emellett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást. A pangó epe jó táptalaj a béltraktusból átkerülő baktériumok számára, így hamar megtörténhet a felülfertőződés, mely akár vérmérgezéshez (sepsishez) vezethet. Cholecystitis (epehólyag-gyulladás) az epeköves betegek 5 százalékában alakul ki. Kő nélküli epehólyag gyulladás (acalculosus cholecystitis) ritka, de igen rossz prognózisú kórkép, súlyos alapbetegséghez, intenzív osztályos kezeléshez társulhat.
Az epehólyag gyulladás (cholecystitis) lázzal, görcsös jobb fel hasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. Gyakran előfordul hányinger, hányás is. Enyhe sárgaság epehólyag-gyulladásban is kialakulhat, de ennek fokozódása mindenképpen epeút gyulladást és epeelfolyási zavart is jelez. Laboratóriumi eltérések utalnak a gyulladásos folyamatra (magasabb fehérvérsejt és CRP érték), emellett az epeúti elzáródásra jellegzetes alkalikus foszfatáz (AP) és gamma-glutamil-transzpeptidáz (GT) érték emelkedése várható. Ha epeelfolyási akadály is van, az epefesték (bilirubin) vérszintje is emelkedik.
Epehólyag és epeúti gyulladás gyanúja esetén a labor vizsgálatok mellett elsőként választandó műszeres vizsgálat a hasi ultrahang, melynek mind érzékenysége, mind specificitása nagyon jó epehólyag-gyulladás vagy epeúti elzáródás tekintetében. Vastagabb falú epehólyag, tágult intra és extrahepatikus epeutak és esetleg gyulladásos folyadék gyülem megjelenése utal a betegségre.
A cholecytitis kezelése műtéti, mely lehet laparoszkópos vagy nyitott epehólyag eltávolítás is (előbb manipulátorokkal, kis hasi metszésekből elvégzett műtétet, utóbbi a hagyományos, jobb bordaív alatti metszésből végzett beavatkozást jelenti). Ha az első 48 órában nem kerül sor operációra, konzervatív kezelés és halasztott műtét (6-8 hét múlva) a választandó. A gyógyszeres kezelés antibiotikum és fájdalomcsillapító terápiát, koplalást, majd diétát jelent.
Epeúti kövesség (choledocholithiasis): a közös epevezetékbe jutó kövek elzáródást, epepangást, epeúti fertőzést (cholangitis) okozhatnak. Az epeelfolyás megoldása sürgős, ez ERCP (endoszkópos retrográd cholecystopancreatographia) segítségével történhet. A vizsgálat során szájon keresztül endoszkópot vezetnek a patkóbélbe az epeutak beszájadzásáig, majd a közös epevezeték kanülálása után kontrasztanyagot fecskendeznek be, mely kirajzolja az elzáródás helyét, ami röntgen-képerősítő alatt jól látható. A vizsgálat során mikrosebészeti beavatkozást (endoszkópos sphincterotomia) után lehetőség van a diagnosztizált kövek endoszkópos ballonos eltávolítására, szűkületek tágítására, áthidalására is.